Státní úředník Pavel Dvořák se vydal na mobilní kongres do španělské Barcelony letecky, v business class. Přitom ve stejném letadle vydrželi dokonce i někteří zástupci operátorů dvouhodinový let z Prahy v běžné třídě za méně než pětinu ceny úředníkovy letenky. Podle úřadu stála jen 31 937 korun a prý to byl náklad nutný vzhledem k pracovní vytížeností pana předsedy a nutné variabilitě letenky. U letu na konferenci s půl roku předem známými termíny.

A to v situaci, kdy se kvůli úsporám mezi ministerstvy losuje, kdo poletí na důležitá jednání EU do Bruselu. Že něco není úplně v pořádku, asi cítil i pan předseda, který se před novináři před odletem ukryl u jiné nástupní brány. Následně si raději stoupl na konec fronty, i když ho právě business letenka opravňovala k přednostnímu odbavení a úspoře času, pro kterou mu ji prý jeho úřad pořídil.

Kde vrcholný úředník bydlel a kolik to stálo, se dozvíme „zcela transparentně“ až ze státního závěrečného účtu. Ten překvapivě není v březnu k dispozici. Předpis, podle kterého se ubytování a lety vybírají, je – opět zcela transparentně – tajný.

Právě v Barceloně prý Dvořák dostal nápad zrušit aukci frekvencí. V takovém případě to byla cesta za všechny peníze daňových poplatníků. Ve své funkci i kvůli tomu koncem dubna skončí. Přejme si, aby jeho nástupce byl na palubě i se všemi, kdo létají a telefonují, v ekonomické třídě.

Sloupek vyšel 28. března 2013 v Hospodářských novinách