Po léta se učíme, jak na podzim 1938 zazněl “zrady zvon” a západní mocnosti nás, za pomoci “zbabělého” Beneše, ponechaly napospas Hitlerovi. A dnes konečně po letech zažíváme na vlastní kůži, jak se cítili vrstevníci našich prarodičů v Británii a Francii.

Na současného prezidenta Turčynova bychom se v případě konfliktu dívali jako na štváče. Pokud ustoupí, pak naopak jako na rozumného člověka, žádného zbabělce. Je mimořádně nepříjemné si to přiznat, ale jsme na tom úplně stejně jako kdysi západoevropané. Nikomu se nechce do uniformy a do války, krvácet za nějaký kus země, kdesi daleko na východě. Když přeci existuje mírové řešení.

Většina teď namítne, že je to úplně jiná situace. Jenže paralela je bohužel až překvapivě přesná. Krym dostala Ukrajina rozhodnutím Chruščova v roce 1954… Sudety připadly Československu rozhodnutím Wilsona v roce 1920. Vždyť jsou na Krymu samí Rusové… je jich 58 procent, v Sudetech bylo 77 procent obyvatel německé národnosti. A co východní Ukrajina? … a co váhavé Slovensko? Putin není Hitler… stejně jako on v osmatřicátém jenom utlačuje menšiny a ta genocida na Kavkaze je tak daleko. Nemáme spojenecké závazky… říkala si tehdy Velká Británie, vázala je jen zprostředkovaně Srdečná dohoda, stejně jako nás teď spojenecké vazby v NATO přes Budapeštské memorandum z roku 1994. Hitler chtěl Sudety obsadit… pravda, Putin už Krym obsazuje. V květnu budou volby, vyšleme pozorovatele, uvidíme, co si odhlasují… přesně tohle bylo skutečným obsahem mnichovské dohody: britský vojenský kontingent dohlížející na referendum.

Pokud budeme chtít, výmluvu si - jako vždy - najdeme. Je ale na čase přestat se vymlouvat a jako ti “ublížení a zrazení” věčně namítat, ať si ty problémy vyřeší někdo jiný, na nás se přece vždycky každý vykašlal. Dnes jasně vidíme, že jsme ve stejné situaci úplně stejní. Logicky a přirozeně nechceme do války a modlíme se a přesvědčujeme, že žádná nebude. Snad opravdu nebude. Ale přiznejme si konečně, že jsme úplně normální evropský národ. Hrdý i pragmatický. A umíme to dokázat třeba tím, že pevným postojem zabráníme krveprolití.